Psychomachia

Liberecký balet, 420PEOPLE, Alena Pešková, Jan P. Muchow… a poprvé v Liberci Jiří Kylián!

Baletní soubor libereckého divadla připravil na úterý 15. května výjimečný taneční večer. Pozvání do Liberce přijali dva renomovaní tanečníci Václav Kuneš a Nataša Novotná, kteří tvoří duo 420PEOPLE. Přivezou s sebou – vůbec poprvé do Liberce – projekt nejznámějšího českého choreografa současnosti Jiřího Kyliána s nezvyklým názvem 27´52´´. Choreografii na hudbu Dirka Haubricha, jehož skladba trvá přesně oněch 27´52´´ vytvořil Jiří Kylián pro Nederlands Dans Theater II, k 25. výročí založení skupiny. Světová premiéra se uskutečnila v Haagu 1. 2. 2002. Ačkoliv název díla odkazuje na dobu jeho trvání, strávili na jeho přípravě v době premiéry tanečníci, choreograf, realizační tým včetně produkce a kostymérek neuvěřitelných 4 418,75 hodin.

„V Čechách proto rozhodně nemáte lepší možnost zhlédnout některá z Kyliánových děl než právě v provedení těchto dvou tanečníků… Podivně drsný zvuk hudebního doprovodu a znepokojující atmosféra díla mě tak pohltily, že mi minuty při jeho sledování utekly – ani nevím jak. Vzduch v auditoriu se chvěl napětím, když se zpola obnažený pár proplétal ve zvláštních a přitom krásných pohybových kreacích a v nejrůznějších velmi osobitých zvedačkách. Bělostně zářící tělo Nataši Novotné okouzlovalo svou křehkou krásou a Václav Kuneš naopak divoce a mužně prostupoval celým prostorem scény. A jako by muž a žena na pódiu neodhalovali jen svá těla, ale i svá skrytá vnitřní já, své myšlenky a pocity.“ – Johanna Mücková

Vedle tanečníků 420PEOPLE představí liberecký soubor se svou šéfkou Alenou Peškovou dvě choreografie. První z nich nese název Lože krvavá a podtitul Věčné vraždy a svatby muže a ženy, nebe a země, dne a noci, rozumu a citu… Inscenace, na které její autorka Alena Pešková spolupracovala s hudebníkem Janem P. Muchowem byla původně připravena pro balet Státní opery Praha, kde se její premiéra uskutečnila v roce 2004. Tehdejší představitelka hlavní ženské role Lucie Holánková byla za svůj výkon v představení nominována na Cenu Thálie. 15. května to ale budou liberečtí tanečníci, kteří budou tančit o nesmiřitelně přitažlivém a neoddělitelně protikladném vztahu muže a ženy v inscenaci o pěti částech: Principy, Soužití, Výzva na souboj, Souboj, Smíření.

Vedle zmíněných dvou choreografií se diváci mohou těšit na unikátní taneční experiment s názvem Psychomachia. Projekt Aleny Peškové a libereckých tanečníků nemá jasně stanovanou podobu – jde o koncept, který se bude dotvářet přímo před očima diváků. Inspirací se stala stejnojmenná kniha římského křesťanského básníka Prudentia pojednávající o souboji sedmi ctností a sedmi hříchů. Alena Pešková o projektu říká: každý tanečník má svou choreografii s číslem, každá světelná změna má své číslo… každý hudební track má své číslo…na jevišti kdosi hází kostkami, či vytahuje ze sáčku čísla… nikdo neví, co následuje… a za jak dlouho všichni zareagují…jakým způsobem přijmou ctnost či hřích…a jak budou pracovat s tím NIC mezi tím … je to napojení všech včetně mistrů světel a zvuku.

Diskuze je uzavřena.

cs_CZCzech