Vernisáž: 3spojená umění 27.1. 2017

Peškovi: 3 spojená umění

Obrovský zájem návštěvníků vzbudila úvodní vernisáž letošní jubilejní sezony.

Výstava zahajuje letošní jubilejní šedesátou sezonu Městské galerie Vysoké Mýto. Pro Richarda Peška a jeho potomky je to první společná výstava. Obrovská návštěvnost na vernisáži je důkazem, že má autor, ačkoliv doma příliš často nevystavuje, mnoho příznivců.

Richard Pešek, malíř, sochař, ilustrátor a scénograf, který svým obrovským talentem dosáhl ocenění po celém světě. Vystavuje převážně v zahraničí. Jeho obrazy visí například v Bílém domě, jeho život a dílo se dokonce stalo maturitní otázkou v Austrálii. Absolvoval řadu zahraničních studijních cest. Peškovo dílo je z hlediska jeho zájmu o člověka vážným příspěvkem do diskuze o vztahu umění a morálky. Východiskem jeho tvorby je krajina nebo lidské tělo, což propojuje technickými a civilizačními prvky a pestrostí barev. Před šesti lety, po chybně provedené operaci, zůstal upoután na vozík. Tělesný hendikep mu zatím nedovolil vrátit se k tvorbě. Rovněž cestování, na něž se s manželkou na důchod těšili, není možné.

Richard Pešek jr. je sochařem, grafikem, designerem a scénografem. Absolvoval obory sochařství a grafika na Akademii výtvarných umění. Vytváří scény pro divadelní představení, je autorem vavřínového listu, který symbolizuje Cenu Alfréda Radoka, medaile Pražského quadriennale 2007 či jubilejní ceny k 20. výročí Abilympiády České republiky. Svá díla představuje na výstavách a sympoziích doma i v zahraničí. Od roku 2007 působí jako vedoucí oborů Řezbářství a produktový design a Restaurování dřeva a řezbářství na Vyšší odborné škole uměleckoprůmyslové a Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze.

Alena Pešková vystudovala Taneční konzervatoř v Praze. Působí jako nezávislá tanečnice, choreografka a režisérka. Absolvuje turné v zahraničí. Spolupracuje s divadlem J. K. Tyla v Plzni, Státní operou Praha, Českou komorní filharmonií, Severočeským divadlem opery a baletu, Vienna Walzer orchestra, Manuel Theatre… Připravuje choreografie pro opery, muzikály, festivaly, vernisáže, reklamy. Vytváří celovečerní balety na vlastní libreta a režíruje opery. Je zakladatelkou nezávislého sdružení profesionálních tanečníků s názvem Ultra-minimal-ballet (UMB). Dvakrát se ocitla v širší nominaci na cenu Thálie.

Výstava 3 SPOJENÁ UMĚNÍ začala v pátek 27. ledna. Tvorbu trojice nadaných umělců si budete moci prohlédnout do 12. března.

V 02 Tanen piky 14 Divadeln kostm 15 Npady

Diskuze je uzavřena.

cs_CZCzech